BeMC etappe 1

15 May 2015

Als een diesel.

De Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) staat omschreven als de zwaarste meerdaagse MTB wedstrijd van de Benelux. Het is de eerste keer dat ik hier in La Roche voor deze wedstrijd aan de start sta. Ik had me vooral laten overhalen omdat deze wedstrijd op het programma staat bij al de renners van mijn ploeg.

Omdat ik in volle voorbereiding ben voor de Wolfgangseechallenge in Oostenrijk volgende week moest dit de afsluiter worden van een zwaar trainingsblok. Een afsluiter waarvan ik toch serieus schrik had. Ik heb serieuze schrik dat die 260km en 8000hm me zullen breken en dat ik niet meer hersteld geraak tegen volgende week. Ook neem ik me voor om zeker geen risico's te nemen. Ik wil absoluut blessures vermijden.

Als houder van een EZC vergunning heb ik de bevoorrechte keus om in het eerste startvak te staan aan de voet van de Col de la Haussire samen met een select deelnemersveld. 64 elite renners zijn er in totaal. Daarna volgen nog 300 andere renners.

67km, maar een heel zware etappe staat op het programma met oa 2 passages over de muur van Borzee die mij totaal vreemd is, maar later een echt mooi beest van een beklimming blijkt te zijn, waar ik helaas telkens net niet zal opraken. Van in de start ben ik precies een oude vent. Op de steil klim van de Haussire steken vele 10-tallen renners mij voorbij. Mijn benen zijn lam van de zware trainingsarbeid de voorbije weken, maar zo'n drama had ik toch niet verwacht. Precies of de aankomst ligt na de bocht. Als laatste van mijn ploeg draai ik het eerste stuk onverhard op, dat al niks dan gesukkel is voor mij door de glibberige ondergrond. Na een 5-tal km bedenk ik mij dat dit alles nog maar begonnen is en ik er zo eigenlijk stilletjes mijn buik van vol begin te krijgen.

Maar het tij keert. Het wordt iets minder druk rond mij en de beentjes beginnen ook stilaan beter aan te voelen. Ik voel ook dat ik enorm goed klim vanuit het zadel naar mijn doen, dus waar het een beetje deftig berijdbaar is voel ik dat ik veel makkelijker rijd dan de renners rond mij. Bovendien begint de ene na de andere erdoor te zakken. Velen hebben zich duidelijk mispakt aan deze eerste etappe. Na een mooie inhaalbeweging word ik vrij fris 52ste elite en ong 85ste in totaal.