Crossduathlon du Foret d'Anlier Habay ( Niki + Yannis )

26 March 2022

Het voorbije weekend was er eentje waar we echt naar uitkeken. Er was niet alleen het zomerse weer, maar ook de geplande duathlon beloofde een pareltje te worden.
En een pareltje was het echt. Gedurende 5km trail - 28km MTB en nog eens 3km trail, telkens over 1 grote ronde werden we getrakteerd op toch wel enkel heel mooie plaatsjes in de Gaume.

Na een snelle verkenning van de MTB toer, die we wegens het invallen van de duisternis niet volledig konden afwerken, wisten we al dat dit een serieuze dobber zou worden.

Met een uitverkocht deelnemersveld van 150 deelnemers gaan we van start. Ikzelf nam me voor in de relatief vlakke aanloop om niet te hard van stapel te lopen. Er moesten immers 100hm overwonnen worden in 5,4km. Na een mooie passage over de plankjes van het moeras in het gemeentelijk park du Chatelet en een passage aan het idyllische Pont d'Oye komt het serieuze werk. Yannis liep op dit moment heel makkelijk mee aan de kop. Eénmaal de hoogtemeters zich serieus beginnen aan te dienen is het ook voor Yannis aanklampen in de top 3 onder commando van Georis Sylvain. Yannis zal wisselen samen met Georis en Francois Reding om zo in de kopgroep het fietsen aan te pakken.

Ondertussen was ik ook op dreef gekomen. Ik had me wat afgesteld op mijn eeuwige veteranenconcurrent in Wallonië David Tournant. Maar vanaf halfweg kan ik op de lange beklimmingen ver weglopen en veel deelnemers oprapen. 3min20 na Yannis, zal ik als 25ste wisselen.

Eénmaal op de fiets wist ik dat het iets was voor mij. Enkele mooie afdalingen, leuke slingerende tracks en ook enkele steil en ook wel heel lange beklimmingen. 500 hoogtemeters in totaal. Yannis heeft het niet makkelijk met zijn 2 companen die ploegmakkers zijn. In de snelle afdalingen kan Yannis te weinig gewicht in de schaal gooien, waardoor hij iedere keer de voeling verliest. Daardoor moet hij telkens de zware klims gebruiken om terug te komen. Daar waar hij eigenlijk het verschil zou moeten kunnen maken. Als ze dan ook nog eens om beurten beginnen te demarreren breekt zijn veer halverwege het parcours.

Ook ikzelf heb zowat halverwege een eerste dipje. Ondertussen was de wedstrijd toch al meer dan 1u bezig en was het toch heel intens. De 2 atleten die ik inhaalde reden me bijna los op de zware helling halfweg het parcours. Gelukkig kom ik mij herpakken en mijn inhaalbeweging dan verder zetten. Ik blijf alles geven om de tegenstand op zo veel mogelijk achterstand te rijden. Met 2 zouden we wisselen op plaats 8. Ik had zo'n 45 sec dicht gereden op Yannis, die op zich nog een plaatsje verloren was en als 4de wisselde.

De laatste 3km lopen werden we weer getrakteerd op een prachtig, maar zeer technisch pad langs het meer aan de Pont d'Oye. Ik loop voor mijn leven omdat ik weet dat heel wat snellere lopers mij op de hielen zitten, enkele keren ging ik bijna plat op mijn smoel. Ik kan stand houden en wordt 8ste. Yannis haalt na een voor hem toch lange zware wedstrijd, ook nog alles uit de kast in de hoop toch nog het podium te halen, maar strandt helaas op de 4de plaats.

Yannis wordt toch eerste H16 en ikzelf eerste H40. Het niveau was natuurlijk wel een stukje lager dan de laatste wedstrijden die we in Vlaanderen deden, maar ik ben toch zeker dat ik eindelijk weer een beetje de vorm te pakken heb. Ook waren de afstanden en parcoursen ook in mijn voordeel. Ook Yannis verraste volgens mij. Ik vind het ongelooflijk hoe hij op dat zeer selectieve parcours van bijna 2u geen inzinking gekregen heeft, terwijl hij tegen zijn concurrenten toch altijd met het mes tussen de tanden strijd.

Verder wil ik dit nog meegeven. Ik deed in mijn leven al heel wat crosswedstrijden. Maar qua parcours, kan deze zeker mee op het hoogste plankje. Een aanrader, ook voor recreanten die het puur voor het plezier van de crossduatlon doen.

Uitslag Yannis: 

4de op 150. Eerste H16.
Fatal error: Array and string offset access syntax with curly braces is no longer supported in /customers/b/2/a/tri-niki.be/httpd.www/sites/all/modules/oauth/lib/OAuth.php on line 114