Koers 1.12 Hulste

03 September 2013

Koersen als figurant? Nee, bedankt!

Naar jaarlijkse gewoonte trok ik vandaag naar de koers in Hulste. Dit jaar was het een beetje tegen mijn principes, want vandaag werd er een nieuwe koers georganiseerd in Staden met een heel grote prijzenpot. Maar Hulste is nu eenmaal dichter, en ik heb er wel veel sympathie voor de organisatoren na al die jaren.

Maar dit jaar heb ik die organisatoren duidelijk gemaakt dat, wanneer er niets veranderd, het de laatste keer is geweest. Ik heb me er al lang bij neergelegd dat het er in de koers, qua sportiviteit, niet altijd even sportief aan toegaat en dat sponsorbelangen soms primeren, maar vandaag was het gewoon schandalig. Waarschijnlijk is er vanavond bij Soenen - Konstrukt glas vanavond groot feest, maar van zowel langs de kant als uit het peloton kwam weinig sympathie voor de coureurs en dan nog erger voor de organisatoren.

11 renners van Soenen - Konstrukt glas kwamen vandaag opdagen tussen 32 andere renners. Van in de start ging 10 renners weg, met 5 van Soenen, en werd alles wat maar wilde koersen in het peloton lam gelegd. Na 3 ronden bedroeg de voorsprong blijkbaar al 2 min, en hadden ze moeten willen konden ze ons voor het uur wedstrijd al uit koers hebben genomen. In tijden waar we maar met 6 per ploeg mogen starten in een interclub met 200 renners is dat toch absurd. Denken de organisatoren nu echt dat de renners voor zoiets nog verlof zullen nemen? Dan maar klagen dat er geen renners meer zijn. De renners zelf wil ik niets kwalijk nemen, die zullen wel hun orders gehad hebben.

Ik zelf raakte verzeild in een 2de groep van 9 die reed voor de 10de plaats. Nooit werden we op de hoogte gebracht van een achterstand. Op 4 ronden van het einde werden we dan ook zonder aankondiging uit koers gepakt. Telt koersen voor een 10de plaats nu ook al niet meer? Toen ik eenmaal uit koers was genomen, kwam de klap op de vuurpijl. Toen ik de latere winnaar 2 ronden van het einde zag soleren, werd hij gewoon gegangmaakt door de wedstrijdauto.

Daarom zeg ik, als de plaatselijke sponsor volgend jaar terug een nummertje wil opvoeren, zal het zonder mij zijn. Ik heb respect voor organisatoren en sponsors, maar met zo'n affaires bewijzen ze de sport zeker geen dienst, niet bij de renners en niet bij de toeschouwers. Hopelijk trekken de organisatoren hieruit hun lessen. Anders stel ik voor dat ze onder elkaar een koersje organiseren met achteraf een groot pannenkoekenfestijn.