koers 1.12A Gits

02 June 2013

Koersen op het fietspad?

Zondag stond ik dan in Gits voor het eerst weer voor de 2de dag na elkaar aan de start. Het was trouwens de 3de koers in 4 dagen. Terug 76 deelnemers aan de start voor 140km vandaag.

Het gevoel was verrassend goed. Ik voelde me goed gerecupereerd, wat een goed teken is. Ik kon opnieuw goed volgen, maar reed er een beetje lusteloos bij.

Het parcour bestond uit een lang stuk betonweg tegenwind alvorens een binnenwegje met zijwind op te draaien. Daarna was het dan pal wind in de rug aan vliegende snelheid terug. Maar op die betonweg tegenwind, lag een door paaltjes afgescheiden fietspad. Er werd daar dus telkens gedemarreerd en opgeschoven via het fietspad om vooraan te zitten op de binnenweg. Aangezien ik aan dat gevaarlijk spelletje niet wou deelnemen en niet sterk genoeg ben om in de volle wind naar voor te rijden, zat ik dus meestal achteraan op het binnenweggetje met de zijwind.

Uiteindelijk werd ik op 3 ronden van het einde met 9 man uit koers genomen voor de 27ste plaats. Ik werd 35ste. Maar ik ben tevreden op de alweer 114 opgedane koerskilometers. Deze week kom ik pas zaterdag weer aan koersen toe in Aubel. Dus er is weer wat tijd om hopelijk een beetje sterker te worden, want ik wil stilaan wel een beetje meer dan gewoon meedraaien.

Bij deze wens ik ook nog eens die situatie van dat fietspad aan te klagen. Fietsen in koers over het fietspad is verboden. Als de renner een voetganger omver rijdt wordt hij meestal in het ongelijk gesteld en stopt de wielerbond zich weg achter het reglement. Maar soms ben je gewoon verplicht eraan mee te doen, of je verspeelt je kansen in de wedstrijd. Daarom vraag ik mij af waarom daar door de officials nooit wordt tegen opgetreden. Ik weet dat het vaak moeilijk is, maar op een circuit zoals zondag, waar het fietspad dan nog eens afgescheiden is door paaltjes en een bermpje, was het eigenlijk gewoon een kwestie van afspraak maken. Het zou duidelijk zijn dat diegene die erop reden van kwalijke wil zijn. De wedstrijd zou veel veiliger en eerlijker verlopen zijn. Toen ik ook in Noor-Ierland koerste, mocht je zelfs niet over de helft van de weg gaan, tenzij voor een tactische zet. Het klinkt misschien raar in de oren, maar je kan niet geloven hoe gedisciplineerd het er daar aan toe ging. Bij deze wil ik een oproep doen aan de bevoegden ivm die fietspaden. Die situaties worden alsmaar hectischer, zoals we nu ook zoveel kunnen zien op TV. Het is niet simpel, maar zeker in koersen als Gits, is dit toch makkelijk in de hand te houden.