MTB Marathon Waismes

29 May 2014

Pure fun!

Ik had enorm uitgekeken naar deze wedstrijd, die ook wel de tocht van de 100.000 boomwortels wordt genoemd. Nu dat het toch iets minder gaat in de koers keek ik er naar uit om nog eens terug naar mijn roots te gaan. Vroeger deed ik niets liever dan urenlang biken of lopen in de natuur.
Het was zeven jaar geleden dat ik nog eens een MTB-marathon reed en het was toevallig ook de Cimes de Waimes. Het evenement lijkt ondertussen ook serieus uit zijn voegen gebarsten. Vroeger stonden hier 300 renners aan de start, nu zijn dat er al meer dan 1000.
Ik keek er ook naar uit om mijn gloednieuwe 29'er te testen op een echt mtb parcour en te ervaren wat het verschil is met een 26" MTB.
Iedereen had me verteld dat je dezer dagen met een 26" MTB verloren bent als je competitie doet en sedert dit weekend ben ik ook helemaal overtuigd. Moeilijke beklimmingen en afdalingen zijn nu allemaal een fluitje van een cent. De fun van het biken is er bijna van af :-)
In de wedstrijd zelf startte ik in de 2de wave van 300 renners. Daardoor verloor ik al snel veel tijd op de eerste technische stroken door filevorming. Ik haalde geen apetoeren uit en wachtte gewoon mijn beurt af. Ik had me voorgenomen om vooral te genieten. En genieten heb ik echt gedaan met grote teugen. Er was een geweldige sfeer en het parcour met oa de skipiste van Ovifat, Signal de Botrange, Robbertville en vele rivierpassages door oa de Hoegne was er echt een om duimen en vingers van af te likken. Het bleek ook al snel dat ik al behoorlijk uit de voeten kan met mijn 29'er. Daar waar velen te voet stonden kon ik overal over en door fietsen. Vanaf km 20 begon ik de deelnemers, die van mij weggespurt waren, aan een vlot tempo weer in te halen. Ik schuif op tot zeker in de top 20 van mijn wave en heb al veel renners van de vorige wave ingehaald. De uithouding zat heel goed en ik beleef een superdag.
Helaas krijg ik na 65km materiaalpech. Eigenlijk een stom euvel wat je eigenlijk wel eens kan tegenkomen met een nieuwe fiets. Het was niet echt slim om in zo'n veeleisende wedstrijd te starten op een nieuwe fiets. Bovendien had ik dan ook nog mijn inbussleuteltjes vergeten. Ik verlies heel veel tijd, tot ik iemand vind die mij kan helpen, maar laat het niet aan mijn humeur komen. Ik heb zeker een uur verloren en kan de wedstrijd toch afmaken onder een stralende zon. Ondanks het tijdsverlies werd ik 274ste maar ik kan vooral terugblikken op een superleuke sportdag. Na mijn klierkoorts is dat het voornaamste.