MTB XC Bilstain

24 July 2020

Vrijdagavond, 2 dagen na onze Stoneman, stond in Bilstain de eerste post-corona wielerwedstrijd van de provincie Luik op het programma. We konden natuurlijk niet ontbreken.

Het ging om een mtb XC wedstrijd in het kader van de G-SKIN CUP5, een regelmatigheidscriterium van MTB wedstrijden in de regio Luik. Ik had al vaak gezegd graag eens deze wedstrijd te willen rijden, want ik passeer daar vaak aan het motorcross circuit en had me al dikwijls ingebeeld hoe mooi het daar moet zijn om een XC race te rijden.

Het aantal deelnemers werd beperkt tot 50 en alles werd geregeld met voorinschrijvingen zodat alles volgens de regels zou kunnen verlopen. Ikzelf zou 12 ronden moeten rijden, Yannis kreeg er in zijn jeugdreeks (14-18j) 11 ronden voorgeschoteld. We hadden beiden voor de start toch wel een ei in onze broek, want we hadden het domein al eens gaan verkennen en er waren toch wel echt heel ruige dingen mogelijk. Maar na 1 ronde verkennen werden we gerustgesteld. Naast een resem jumps en 1 technisch klimmetje zaten weinig moeilijkheden in het parcour. Ook geen supersteile beklimmingen, waardoor ik er toch echt wel zin in had.

Ikzelf moest op de achterste rij starten, wat ook mijn plaats was, want de opgekomen concurrentie was niet mals. Een ronde later zou Yannis met nog 5 concurrenten mogen starten. Yannis was de jongste en ikzelf wellicht de oudste van het pak.

Ik had me voorgenomen behouden te starten, maar de aard van het beestje zorgde er al voor dat ik bij de 2de jump veel te hoog de lucht in ging, waardoor ik keihard op het voorwiel terecht kwam en slechts heel nipt aan een serieuze crash ontsnapte. De schrik zat er goed in en het zou me zeker wel enkele ronden parten spelen.

Ik schuif de eerste 3 ronden goed op, maar moet dan wat bekomen. Ik zit dan op mijn plek en ik zou geen plekken meer goed maken of verliezen. Ondertussen zit Yannis verwikkeld in een strijd om de laatste plaats met de BK U17 bij de meisjes Gregoire Julia. Het was nu al een 6-tal ronden dat Pascale me toeriep dat Yannis net voor me reed, maar ik kreeg hem maar niet in zicht. Het duurde tot het einde van de wedstrijd voor ik hem kon bijhalen. Yannis zou het pleit nipt verliezen en zo 6de op 6 worden. Ik werd 6de op 12 bij de 40+. Maar het was vooral weer een leuke ervaring.

Klein detail. Yannis reed over zijn 11 ronden 23,9km/u, terwijl ik een gemiddelde haalde van 24,0. We komen dus heel dicht bijeen. Dat zal vuurwerk geven in de crossduathlons ten huize Devoldere deze winter, vrees ik.

Dank aan Nadine Tychon voor de foto.

Fatal error: Array and string offset access syntax with curly braces is no longer supported in /customers/b/2/a/tri-niki.be/httpd.www/sites/all/modules/oauth/lib/OAuth.php on line 114