Ultra CX Kluisbergen

17 January 2016

Zondag stond ik aan de start van de enige ultra cyclocross van het land, de Vlaamse Ardennen Ultra CX challenge. Ik had al vaak filmpjes gezien op internet van mooie gelijkaardige wedstrijden in Engeland. In ultra CX wedstrijden wordt meestal gereden over 1 grote ronde. Gisteren verliep die ronde via oa de Kwaremont, Patersberg, Hotond en het Muziekbos. Alles verbonden met bij momenten, vooral met een cyclocrossfiets, heel technische modderstroken.

Er kon vrij gestart worden tussen 8u15 en 9u. Tegen 9u start ik samen met nog 3 ploegmaten van Team Bikesensation, die in de categorie voor MTB'rs van start gingen. Mijn fietstrainingen van de laatste weken stellen echt niks voor en daarom doe ik de wedstrijd gewoon als een duurtraining. Duurtempo zal al meer dan zwaar genoeg zijn en ik wil vooral geen ongelukken tegenkomen, want ik ben echt geen krack op mijn crosser en bovendien lagen sommige wegen dan ook nog spekglad door ijzel.

Van in de start moet ik mijn 3 ploegmaten laten gaan en kies ik voor mijn eigen tempo. gedurende de rit kom ik steeds meer en meer in mijn sas en ik geniet echt van deze tocht. De moeilijkheidsfactor voor de crosser was echt ideaal. Heel uitdagend, en toch moest ik maar 1 keer lopen met de fiets op de schouder. Het was toch leuk om te zijn dat ik met 2u25 over de 49km, de snelste tijd heb neergezet.Jammer dat er maar 6 crossers mee deden. Ik hoop echt dat deze discipline meer en meer kan groeien. Ik vind het een mooie formule en hoeveel toertochtrijders zijn er niet die alle toertochten afwerken met een cyclocrossfiets. En het is zeker eens een mooie alternatieve uitdaging.

Ik werd 10de als je mij in het klassement bij de MTB'rs gooit, maar dat is echt geen eerlijke strijd.
Bij de MTB'rs behaalden mijn teamgenoten plaats 1, 2 en 7. Het seizoen is goed gestart voor team Bikesensation.