Ongepast boe-geroep.

Zondag heb ik echt genoten van het WK veldrijden in Hoogerheide. Volgens mij bestaat er op tv geen mooiere topsport. Een volledig uur lang was de spanning te snijden. Een uur lang bestreden de twee toppers, die blijkbaar samen net op die dag één van hun beste wedstrijden ooit neerzetten, elkaar zij aan zij. Als je dan al eens dacht dat de ontknoping er eindelijk kwam, werd die weer door een foutje te niet gedaan. Van hoeveel sportwedstrijden kunnen we dat zeggen?

Toen Stybar eindelijk de wedstrijd in zijn definitieve plooi gelegd had en afstevende op de overwinning zette het publiek een domper op mijn sportnamiddag door een heel ongepast boe-geroep naar de wereldkampioen in wording. De veldritcultuur, waar we als Vlamingen toch zo trots op zijn, werd nu toch iets waar ik persoonlijk het schaamrood van op de wangen krijg. Zelf sportman zijnde is het nog nooit in mij opgekomen om mijn tegenstanders uit te jouwen. Integendeel, als ik in iemand mijn meerdere moet erkennen, krijgt hij mijn respect. Alleen een sportman kan beseffen wat ervoor nodig is om zo’n niveau te halen.

Toch is dit boe-geroep misschien eens een signaal om na te denken over het concept van de kampioenschappen in de wielrennerij. Het is natuurlijk heel pijnlijk, om een Sven Nys in topvorm, die al het ganse seizoen domineert, de regenboogtrui te zien verliezen tegen een renner die deze winter amper aan crossen toe kwam. Maar de regels zijn de regels, daarom was het Stybar zijn volste recht om deze kans te grijpen. Stybar moet niet uitgefloten worden, maar het systeem dat er achter schuilt misschien wel.

De UCI moet er misschien eens over nadenken. De UCI heeft alle moeite van de wereld om de wereldbekermanches de uitstraling te geven die ze verdienen. Als we allemaal liefst de beste renner van het seizoen bekroond zien met de regenboogtrui, waarom mag dan bijvoorbeeld de winnaar van het wereldbekerklassement niet het ganse jaar door met de regenboogtrui rijden? Het is die trui die de renners interesseert. Het is die trui die veel geld opbrengt. Waarom dan die trui uitreiken aan iemand die net op één dag dat tikkeltje beter is op een parcour dat hem net ligt of in weersomstandigheden waarvan hij droomde? Zou het niet mooi zijn moesten we in alle categorieën de “echte” dominerende renners van het voorbije seizoen zien flaneren in de tricolore- of regenboogtrui?

Maar de regels zijn wat ze zijn. We moeten de winnaar accepteren en respecteren. Stybar is een groots man in zijn vak. Het WK 2014 staat alweer in mijn geheugen gegrift en kan bij de mooiste tv-sportmomenten gecatalogeerd worden. Ik ben alleen beschaamd voor de negatieve indruk die ons volk moet hebben nagelaten op de Tsjechische tv-kijkers.