Open brief aan WBV

Beste WBV,

Ik schrijf deze brief omdat ik boos ben.

Het is nu 15 jaar, dat ik ondertussen als 41-jarige actief ben in het EZC peloton. Jaarlijks reed ik 50 tot 70 wedstrijden als aanvulling op mijn triathlonwedstrijden. Ik heb dus veel ervaring bij verschillende sportbonden. Ik ben al die jaren een middenmotor die evengoed eens een mooi prijsje meepikt, maar ook voor hetzelfde geld ook wel eens na 1 uur wedstrijd aan de kant staat. Ik ben een echte hobbyrenner dus, die er vooral van geniet om de kermissfeer op te snuiven en achter het afzien vaak nog eens tussen de mensen te zijn. Dat is wat de kermiskoers voor mij zo mooi maakt.

Ik ben bewust nog niet overgeschakeld naar de nevenbonden, zoals zo velen van mijn niveau. De langere wedstrijdafstanden en de mogelijkheid om te kunnen koersen op weekdagen zijn heel interessant voor mij. Omdat ik zelf enorme voorstander ben van een sterke federatie heb ik binnen mijn team, na het vinden van sponsors, er ook op aangedrongen om aan te sluiten bij de bond. Dit leverde jullie enkele extra MTB vergunningen op. Omdat dit een MTB team is, mocht ik geen profkoersen meer rijden, interclubs, PK's, enz, terwijl ik dezelfde vergunning heb als ieder ander EZC-renner. De plaatselijke grote kermis voor mij in Izegem als het traditionele PK tijdrijden, waar ze mij vroeger graag zagen komen om voldoende deelnemers te hebben, moest ik aan mij laten voorbij gaan. Regels zijn regels, en ik heb daar begrip voor. Ook door de verplichte oprichting van een VZW heeft mijn team zich vorig jaar doorgesparteld.

Ik probeer altijd te geloven in de goede bedoelingen. Maar dat geloof is nu weg.

De laatste jaren vallen de koersen in mijn regio allemaal weg. Jullie nemen maatregelen, die ik compleet wereldvreemd vind. Helaas blijk ik gelijk te krijgen. Hoewel er amper nog koersen zijn, zijn er in de koersen die toch nog bestaan 30 tot 50% renners minder. In tijden dat wielrennen nooit zo populair was stevenen jullie af op de diepste crisis. Welke manager kan met zulke cijfers wegkomen? Het ergste is, dat het blijkbaar niemand wat kan schelen. Er wordt overal gemord maar het blijft muisstil in de 2-wekelijks nieuwsbrief van de bond naar de renners toe. Alles gaat blijkbaar goed.

3 belangrijke maatregelen voerden jullie in. Jullie voerden de voorinschrijvingen in zodat nergens meer dan 175 renners aan de start zouden staan voor de veiligheid. Daginschrijvingen zouden, indien plaats, ook nog kunnen met het dubbele inschrijvingsbedrag van 10€. Ook het prijzengeld voor de 20ste tot de 30ste plaats zullen jullie afschaffen.

De voorinschrijvingen zijn een compleet misbaksel, terwijl dit net zo een mooi idee kan zijn. De renners moeten ten minste 3 dagen op voorhand inschrijven. De reden die jullie daarvoor opgeven is om de organisatoren voldoende tijd te geven om de deelnemerslijsten te kunnen opmaken. 10 jaar geleden, zonder voorinschrijvingen, hadden we toch ook deelnemerslijsten? Dat is dus echt een uitleg die kant nog wal raakt.

Is die 3 dagen op voorhand inschrijven op voorhand echt zo een probleem? Ja! Veel renners die bv op zaterdag koersen beslissen pas 's avonds als ze op zondag opnieuw gaan koersen. En zo zijn er veel criteria die de keuze van een wedstrijd voor iedereen apart beïnvloed. Zo bepaalt ook de werkdruk op weekdagen of een renner 's namiddags de koers haalt of niet. En er zijn zo veel meer redenen. Men kan hierover discussiëren, maar na anderhalve maand koers denk ik dat de cijfers heel duidelijk zijn. Ik ben zeker dat met het huidige beleid deze zomer al koersen zullen afgelast worden op voorhand vanwege te weinig voorinschrijvingen. Gaan jullie het echt zo ver laten komen? Waarom laten jullie de renners zich gewoon niet aanmelden tot de avond voor de wedstrijd?

En waarom die dubbele inschrijvingsprijs bij daginschrijving? Besef wel dat op een stormachtige regendag in West-Vlaanderen koersen heel snel gedaan kan zijn. Herinner jullie de oefenkoers in Ingelmunster, waarbij niet de helft van de starters het eerste wedstrijduur haalde. Ingelmunster, een organisatie die trouwens ook al ontgoocheld was in de opkomst. Als jullie de kermiskoers willen vergelijken met andere sporten zoals triathlon en MTB wedstrijden, waar wel vlot meer dan 10€ inschrijving betaald wordt zullen jullie de deelnemers toch wel een heel andere vorm van wielrennen moeten kunnen bieden. En zeker niet iedereen bij de minste achterstand uit wedstrijd nemen. Hou er rekening mee dat mensen vaak hun verlof moeten opnemen om te kunnen koersen. Dat de middenmoot zoals ikzelf ook mijn traditionele 10€ prijs aan onze neus zien voorbij gaan.

We zijn nu eind maart en ik kom tot de conclusie dat ik deze maand nog niet aan koersen ben toegekomen. 2 traditionele wedstrijden, waar ik ieder jaar reed gingen niet meer door en voor een 3de was ik te laat voor de voorinschrijving en zag ik het op de dag zelf niet zitten om te gaan daginschrijven vanwege de strakke wind en de grote kans op een korte wedstrijd. Ik zit hier dus met een vergunning van 165€, die 20€ meer kostte dan vorig jaar, maar waarvan ik absoluut geen idee heb waarvoor dat goed was.

Hopelijk komen jullie nog tot inkeer, of anders zou dit ook wel eens mijn laatste seizoen kunnen worden bij WBV.

Fatal error: Array and string offset access syntax with curly braces is no longer supported in /customers/b/2/a/tri-niki.be/httpd.www/sites/all/modules/oauth/lib/OAuth.php on line 114