Beach XL Oostende

03 September 2017

Zaterdag stond een nieuwe wedstrijd op het programma. De beachXL was de samenvoeging van een 14km lange trailrun in de voormiddag en de heuse "End of summer beachrace" in de namiddag. 12 deelnemers zouden strijden in dit combiklassement. Ik had hier mijn gedachten op gezet een podiumplaats hier zou voor de sponsor mooi zijn, maar ik had op de deelnemerslijst gezien dat het allemaal toch wel ervaren strandratten waren, die een stukje konden lopen.

Kusttrail

Ik had deze week toch wel naar die loop toegeleefd. Voor een keer geen koers gisteren in de hoop een goed loopnummer te kunnen neerzetten. Met zware benen lopen in het mulle zand, dat was trouwens iets waar ik absoluut geen zin in had.

97 deelnemers waren er voor die loopwedstrijd. De start ging al heel goed en de eerste vlakke km over een grasstrook waren al veel beter dan verwacht, tot ik plots in een verdoken put sukkel. Een immense pijn aan mijn enkel is direct mijn deel. Wat een ontgoocheling, maar aan de andere kant ben ik er nog redelijk van af gekomen. Ik kon zeker mijn voet gebroken hebben. Suf van de val ga ik wat verder in een korte bocht op het natte gras nog eens onderuit. Ik ben pas 2km ver en ik ben al geschaafd en heb enorme pijnlijke poot.

Gelukkig kan ik me herpakken en de eerste 4km blijven de km tijden er heel goed uitzien tot we het mulle zand induiken. Daarna de duinen in en extra mul zand. Dat gaat me toch niet zo goed af. Dat is toch immens afzien. En het schuinzetten van mijn voet deed toch wel veel pijn aan de enkel. Ook op het strand was het door het vloedtij ook constant in het mulle zand lopen. Ik verlies wat plaatsen, maar ik haal ook wel wat in. Maar iedere keer dat ik vaste grond onder de voeten krijg zit het tempo er meteen in. Ik ben heel tevreden over mijn loopconditie. Ik zal als 14de (4de veteraan) binnenkomen op 97, maar slechts 8ste van de combiatleten en dat is toch wel een enorme domper zeker omdat er niet met een tijdsklassement maar met een puntenklassement gewerkt wordt.

Beachrace

Geen typische beachrace kregen we voor de kiezen. Er werd slecht 3km per ronde van 8km op het strand gereden. 5 ronden goed voor 40km dienden afgelegd te worden met redelijk wat moeilijke passages. Ik zag er wat tegen op tegen wat toch mijn beste onderdeel moest zijn. Het strand vraagt toch wel wat krachtexplosies en dat is net hetgeen je absoluut niet meer in de benen hebt na een loopwedstrijd. Bovendien was de enkel zo pijnlijk geworden dat ik amper nog kon uitklikken. Ook het deelnemersveld was enorm. Niet kwantitatief maar vooral kwalitatief. Ik vreesde dat ik al snel helemaal alleen achteraan ging verzeilen.

In de start geef ik me efkes vol en zit in een mooi groepje met helaas nog 3 combiatleten. Gasten die ook meer dan hun streng kunnen staan op het strand. Ik heb heel goede benen en begin aan een hele goede wedstrijd. Halfweg koers val ik wat alleen, maar kan toch nog redelijk wat volk oprapen. Dat was voor mij toch het leuke aan dit parcour. Door de opeenvolging van hindernissen was het niet cruciaal om in een groep te zitten. Heel tevreden zou ik in dit deelnemersveld als 23ste finishen, dit na al eerst een loopwedstrijd te hebben gedaan. Ik zie heel wat renners van mijn slag normaal deze keer ver achter mij eindigen. Met deze 23ste plaats behaal ik mijn eerste podiumplaats in een beachrace. Ik werd 3de veteraan en tevens 3de combiatleet. Helaas was die 3de plaats niet goed genoeg om in het combiklassemennt op het podium te komen. Ik word pas 4de.

Nu is het helaas wonden likken. Hopelijk heelt de enkel snel.