Criterium Izegem

08 September 2017

Cursus bochtentechniek

Gisterenavond reed ik bijna even traditioneel als de Izegemse kermis ook het criterium op de Izegemse Bellevue wijk. Een koers waar het altijd door de vele bochten vaak soms een heel lastige moto GP is. Voor dit jaar waren al de weermannen het er over eens. Vanaf 17u zouden de weergoden bakken water uit de lucht kieperen.

Slechts 23 renners aan de start. Heel jammer voor de organisatoren die zo hun best doen. Mijn vertrouwen was ook ver zoek. Ik heb dit jaar al 2 criteriums gereden in de regen (Wakken en Poperinge) en telkens liep het heel genant af. Nu zouden we zo maar even een 260 tal bochten op 70km moeten nemen, dit zou een goede cursus worden om het betere stuurwerk weer onder de knie te krijgen.

Ik voelde mij direct heel goed in mijn sas. Ik reed eigenlijk dit jaar nog nooit met zo'n goed gevoel. Ik kon constant mee doen aan de koers. Terwijl er toch heel wat renners problemen hadden, had ik die eigenlijk bijna nooit en zat ik bijna constant in de eerste helft van het peloton, terwijl dit toch almaar maar uitdunde. 2 renners zouden na 1/3 wedstrijd kunnen wegrijden en alle premies wegkapen. Daarachter wordt er constant gekoerst voor de 3de plaats. Vele malen droom ik al van een dichte top 10 plaats doordat ik in een kleine ontsnapping zit, maar helaas het remmen in de gladde bochten zorgt dat de rest uiteindelijk iedere keer opnieuw komt aansluiten.

Helaas valt onze groep wat uiteen toen een Fransman een schuiver maakt in de laatste 10km. Daardoor verlies ik wel de kans op een top 10. We zijn met 15 die uitrijden en ik spurt me eens de ziel uit het lijf, na heel safe als laatste de laatste bocht te hebben genomen, maar word toch de voorlaatste op plaats 14. Wat de beste uitslag van het jaar is, en waarschijnlijk ook een van de beste in 15 jaar criterium rijden in Izegem. Want deze koers lag mij nooit. De conditie zit dus zeker in stijgende lijn. Ideaal dus, want ik mik op een topperiode in oktober en november.

Dank aan Martine Verfaille voor de foto.