Crossduathlon Westrozebeke

25 January 2020

Zaterdag stond opnieuw de crossduathlon van Westrozebeke op het programma. Een wedstrijd waar we toch altijd met een klein hartje naar toe trekken. Meer en meer wordt dit een echte klassieker dichtbij huis. Veel bekend volk dus, zowel in de wedstrijd als langs de kant. Naast enkele mooie jaren verging het mij ook enkele keren niet al te best. Het blijft een moeilijke en niet te onderschatten wedstrijd.

Recordopkomst

Het doet deugd om te horen dat deze wedstrijd dit jaar een ongelooflijke recordopkomst kent. In een heel ver verleden lag ik mee aan de bakermat van deze wedstrijd, toen nog in Geluwe, en ik blijf enorm veel sympathie voor het organiserende team hebben. En West-Vlaanderen was in een nog veel verder verleden, het mekka van de crossduathlon terwijl het later de vergeethoek werd. We blijven hopen en dromen op veel meer dergelijke wedstrijden in de regio, want ik blijf het de mooiste sport ter wereld vinden. 175 individuelen, met heel wat topatleten uit de regio zouden starten en nog een pak duo teams.

Ik heb niet gepiekt naar deze wedstrijd. Ik zit momenteel in een mooi gelijkmatig trainingsritme en ik geniet er van. Het lijkt erop dat alles eindelijk op zijn plooi valt en het doet deugd weer structuur in de trainingen te hebben. Het zou wat afwachten zijn hoe ik die trainingen verdragen had, want ondanks de structuur voel ik mij nog allesbehalve een atleet.

Goede eerste run

Voor het eerste jaar ben ik slim genoeg om mij niet vooraan het pak op te dringen. Neen, ik ga rustig van start in de midden van het pak. Ik weet uit ervaring dat de eerste 500m bergop al voor de meesten een dooddoener is. Ik bouw liever rustig op, wat ook lukt. Over de 3 ronden haal ik voortdurend deelnemers in en mag na 4km als 57ste met een gemiddelde van dik 15km/u wisselen. Dat was een opsteker. Ik wist niet dat ik dat op dit parcour ging aankunnen, alhoewel dit niveau natuurlijk nog heel beschijden is.

Snel MTB onderdeel

Ik wissel samen met wielrenner Sven Demeyds en ik zie net als vorig jaar ook Jani Desmet naast mij wisselen. Vooral die laatste wou ik volgen. Ik weet dat die ook een stukske kan fietsen. De eerste kms moet ik bijten om zijn wiel te houden. Gelukkig tempert hij een beetje na een paar km en kan ik beginnen overnemen. Helaas is al snel duidelijk dat we in de eerste technische strook in het Keuneleute bos enorm veel tijd zullen verliezen omdat we niet kunnen inhalen. Ieder jaar toch een punt van frustratie voor mij op dit parcour. 

Eens het bos uit, gaat de pees er terug op, maar in de eerste modderstrook gaat Jani onderuit en sta ik er alleen voor op een supersnel parcour. Gelukkig kan ik vaak nipt aansluiten bij een groepje net als we een langstuk asfalt voor de wielen krijgen. Groepjes, die ik na wat bekomen er telkens kan afrijden op de hellende strook aan de aankomst.

Vriendenstrijd

Ik krijg vleugels als ik bij mijn concurrent en vriend Dirk Beullens kom. Ik had toch niet gedacht te kunnen strijden tegen hem. Dat deed deugd. Ik kon er zelfs van wegrijden en wisselen met een 30-tal seconden voorsprong. De fietsproef duurde amper 47 min. Door het gebrek aan regen de voorbije week was het toch wel een beetje een snelheidskoers, niet ideaal voor een trage loper als ik, dus.

Ondanks al het oponthoud wissel ik met een 10de fietstijd ergens rond positie 18 met een pak rappe lopers kort achter mij. Ik doe mijn best, loop een 47ste tijd, maar zak er toch terug door tot op positie 23. 8 sec na Dirk. Ik beloof hem een revanche. Helaas vallen we beiden net van het veteranenpodium. Ik werd 5de veteraan. 

Fatal error: Array and string offset access syntax with curly braces is no longer supported in /customers/b/2/a/tri-niki.be/httpd.www/sites/all/modules/oauth/lib/OAuth.php on line 114