Crosstriathlon Avion (Fr)

18 January 2015

Zondag stond ik naar jaarlijkse gewoonte aan de start van de crosstriathlon in het Noord-Franse Avion, nabij Lens. Net zoals voorbije zondag had ik ook op deze wedstrijd mijn zinnen gezet. Na Seneffe stond de volledige week in het teken om optimaal te starten in Avion. Alle tekenen waren er dat de conditie goed was en ik hoopte op een podiumplaats. Ik behaalde hier al enkele keren top 10 en vorig jaar strandde ik op enkele seconden op de 4de plaats. Dus podium moest zeker mogelijk zijn.

Maar ik kreeg al snel met een domper te maken. Tijdens de 400m zwemproef liep alles fout en zet ik de slechtste tijd van al mijn deelnames hier neer. 6m17, dit is maar liefst 22sec trager dan vorig jaar en een tijd die ik normaal zomaar eens uit mijn mouwen kan schudden op een doorsnee trainingsdag . Er wordt met 5 in een baan gezwommen en vorig jaar had ik een perfecte gangmaker. Dit jaar was een atlete die zei net iets sneller te zwemmen dan ik, maar uiteindelijk kwam ze meer dan 1 minuut later aan. Daardoor werd alles in onze baan ontregelt, maar ik geef toe dat het bij mij allesbehalve goed ging. Op zaterdag zwom ik nog veel sneller op training, dan ik nu in wedstrijd deed.

Tijdens de opwarming dan voor het MTB en looponderdeel voelde ik mij ook heel loom. Het was wel heel koud, maar toch. Gelukkig is de omloop in het Parc des Glissoires iets technischer dan de voorbije jaren. Er zitten zelfs enkele stukken in, waar ik soms als enige opreed. Door mijn tragere zwemtijd krijg ik met heel wat tragere fietsers af te rekenen die overal in de weg rijden, maar mede door de techniciteit van het parcour kan ik uiteindelijk tot de 2de plaats fietsen, waar ik zal blijven met ex-ploegmaat Stijn Verstraeten. Ik rijd niet slecht, maar ik mis de energie om er een patat op te geven. Om mijn podiumplaats veilig te stellen trek ik mij van Stijn niet veel aan en probeer zo veel mogelijk voorsprong op de 4de uit te bouwen. Stijn zou toch de betere loper zijn. Op een kleine 10sec van de leider gaan we de wissel in.

In de zware 5,4km lopen was het nu kwestie een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. De eerste ronde kan ik samen met Stijn standhouden, maar hoewel ik mijn 2de en 3de ronde progressief loop kan ik toch niet voorkomen dat Stijn wegloopt van mij. Zo behaal ik daar dan toch uiteindelijk tevreden mijn eerste podiumplaats. Na de aankomst had ik enorm veel maagpijn bij het minste wat ik at en ben ik ondertussen al 2 dagen niet aan sporten toegekomen door die maagpijn. Ik moet me dus hopelijk geen zorgen maken over die slechte zwemprestatie en het bij momenten slechte gevoel. Nu volgt een nieuwe trainingsperiode richting start van het wielerseizoen.