Koers 1.12 Esplechin

21 March 2018

Gisteren trok ik nog eens naar Esplechin voor dan de eerste 'echte' koers van het jaar. Aangezien ik in het weekend meestal andere competities heb, moet ik er tijdens de week werk van maken. Het was koud maar ideaal koersweer, droog en weinig wind. Ideaal om eens te zien hoe ik de duurloop van 33km maandag verteerd heb. Ik verwachtte er niet te veel van. In Esplechin is alles in den open en heeft de wind altijd vrij spel en bovendien staan daar altijd heel veel goede renners aan de start van allerlei nationaliteiten. Het was dit jaar niet anders. Slechts 61 Belgen tussen de 129 starters, waarvan ik ruim de oudste was.

De eerste ronden gingen heel gemakkelijk. Ideaal om mijn loopbenen wat te laten wennen aan de koersfiets, want het was ondertussen al enkele weken geleden dat ik nog eens met die fiets gereden had. Maar na enkele ronden had iedereen plots door dat er op de kant kon gereden worden op de helling naar de antenne, waardoor het vanaf dan iedere keer alle hens aan dek was. Gelukkig kon ik mij vrij gemakkelijk in de voorste gelederen houden. 16 man reed al snel voorop. Halfweg koers scheurde het peloton toen het op een lang lint zat op een binnenweggetje en ik zat daar kort achter. Met 3 proberen we de brug te slaan maar toen het mijn beurt was om over te nemen, parkeerde ik op de helling compleet en ik laat me achteraf bekeken te ver terug vallen. Heel wat kleine groepjes vliegen mij voorbij en ik jaag me niet meer op en zou wel achteraan aanpikken. Maar bleek dat al die kleine groepjes uiteindelijk een pelotonnetje zouden vormen van slechts 25 man na de 16 leiders. Een top 40 plaats zat er mits een klein beetje meer inzet op dat moment dus zeker in.

In het peloton werd er dan wisselend rondgereden maar het gat werd niet meer gedicht. Ik was toch blij dat ik zonder al te diep te moeten gaan deze koers heb kunnen uitrijden. Het is trouwens de eerste keer dat ik daar uitrijd. Ik werd 71ste, 73 zouden uitrijden.

Dank aan Martine Verfaille voor de foto.